06.01.2016

Pregătirea calculatorului pentru instalarea unui sistem de operare LINUX

   Trebuie să recunosc, de pe 24.02.2015, de când am scris articolul Linux, o nouă tentativă, nu am mai pornit Windows. Lubuntu ăsta zbârnâie, 3-4 ferestre Chrome sau Cromium, fiecare cu 10-12 tab-uri deschise... păi Windows crăpa de mult sau stăteam o oră să comut între ferestre.

Pregătirea calculatorului pentru instalare

   Avem un computer cu care să ne jucăm, de preferat achiziționat de la Metro sau Emag, dar nu de la Auchan City Constanța Sud. Vom pregăti sistemul pentru a instala un sistem de operare gratuit și rapid, LUBUNTU 15.10.

Descărcare Lubuntu

   Mă duc la lubuntu.net și-l descarc pe Wily Werewolf. Bag iso-ul în unitatea mea optică virtuală (da, există, o să vorbim altă dată) și încep să instalez. Cei care n-au minunea, trebuie să scrie un CD/DVD sau să-și facă un stick.

Partiționarea HDD-ului

   Calculatoarele moderne au un meniu special "BOOT MENU" care poate fi accesat prin apăsarea unei taste imediat după pornire sau, în cazul Lenovo, există un buton special, "NOVO", care este bine ascuns pe una din laturi. Selectezi unitatea optică unde ai CD-ul cu Linux. Sistemul pornește și arată cam așa:
   Selectezi limba dorită și apeși Enter, apoi selectezi "Try Lubuntu without installing":
   Aștepți puțin și Lubuntu pornește. În stânga jos are un buton similar "START"-ului din Windows". De acolo poți porni aplicațiile instalate. Cauți aplicația GParted cu care vom partiționa și formata HDD-ul.
   În cazul unui hard disc nou-nouț, Gparted arată cam așa:
   Trebuie creată tabela de partiții (valabil numai pentru un HDD complet nou). Din meniul Device poți face asta:
   Gparted te anuntă că tot discul va fi modificat. Selectezi msdos și Apply:
   Discul va arăta cam așa:
   Selectezi "unallocated" și rclick, apoi New:
   Apare fereastra de configurare a noii partiții:
   Selectezi mărimea 40Gb (40960 Mbytes), Primary Partition, NTFS dacă intenționezi să instalezi un Windows XP/7/8/8.1 sau FAT32 pentru un Windows mai vechi, pui și un label, apoi Add.
   Selectezi iar zona nealocată, rclick, new, apare iar fereastra în care configurezi o partiție primară ext4, lași liber un 4GB la sfârșit pentru o altă partiție, dau un nume, apoi Add:
   Selectezi și ultima zonă nealocată, rclick, New, faci o partiție primară de tipul linux-swap (asta e un soi de memorie temporară similara 386spart.par sau pagefile.sys din Windows), dai un nume, apoi Add:
   Dacă ești de acord cu ce ai făcut acolo, dai un click pe bifa aia pentru a scrie pe HDD partițiile:
   GParted te întreabă dacă ești sigur, dai Apply:
   Se apucă de scris și te anunță că e gata:
   Poți închide GParted, HDD-ul e gata pentru instalarea sistemului/sistemelor de operare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu




loading...