28.12.2015

Auchan - diferența e în buzunarul... (part 2)

Auchan - laptop ieftin!

   Sună vecina. Îmi povestește despre laptop, n-are sistem de operare, trimite fetița să mi-l aducă la doftoriceală. Vine fata cu el, îi spun că mă apuc mai târziu de el și mă întorc la lemnele mele.
   Se face seară. Sătul de atâta muncă fizică, hai să trecem la partea mai intelectuală. Scot frumos laptopul Lenovo 100-14IBY, îl pornesc și sper să intru în Bios apăsând F2, F10, Fț ca la orice laptop... Ei bine, Lenovo n-am mai instalat până acum. Scotocesc pe Google și cică tre să apăs pe butonul NOVO, când laptopul este oprit. Bun, identific acel butonel, caut o agrafă de birou, apăs nenorocirea, apare un meniu care conține atât BIOS settings, căt și Boot menu. Super! Mă apuc să introduc în 'mnealui (portul USB 2.0, adică) fel de fel de drăcovenii: mai întâi un stick care conține Ubuntu. Laptopul îl vede, îi dau sa boot-eze de pe el, ecran negru. Aștept minute bune, schimb deviceul cu un HDD extern cu emulator ODD - cu ăsta instalez cam toate calculatoarele care-mi trec prin mână. Încerc un GParted, apoi un Lubuntu, apoi un Debian. Rezultat: un ecran negru.
   Iau alt stick, instalez pe ăsta ultima versiune de Debian și încerc să bootez - pauză, ecran negru. Mă apuc să scotocesc prin casă, găsesc unitatea DVD-RW portabilă (USB) și încerc și cu asta. Tot pauză.
   Întrucât până acum încercasem doar Legacy Boot, intru în BIOS, schimb pe UEFI și încerc iarăși toate combinațiile. Degeaba.
   Sun vecina și îi spun că laptopul are buba. L-a luat din Auchan, pe 22 decembrie, e în garanție, sunăm mâine.


Continuare: aici: 29.12.2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu




loading...