10.11.2013

România la TV

   Mi se mai întâmplă să mă mai uit la televizor. La știri. Și mă îngrozesc.
   
   La "cel mai popular post de știri", RomaniaTV.net, cele mai multe știri interesante sau convorbiri telefonice in direct sunt întrerupte de "Breaking News" care ne anunță o mare tragedie: în nu-știu-ce comună a ars șura lu' Ion. Trei mașini de pompieri au tras două ore să stingă paiele.
   Cea mai mare problemă, și nu vorbesc aici numai de acest post de televiziune, este prezentarea accidentelor auto. Acum câteva săptămâni, în București, un șofer a accidentat un pieton care traversa neregulamentar. Știrea se încheia cu "șoferului vinovat i s-a întocmit dosar penal". Mă întreb ce verdict va da judecătorul dacă s-a uitat cumva la aceste știri. Citez din Codul Rutier, art. 72, alin. 4:
"(4) Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector."
   
   Din păcate, da, sunt multe accidente. Multe și pe trecerea de pietoni. Marea problemă este iarăși prezentarea știrilor. Da, pietonul angajat în traversare are prioritate. Dar nimeni nu aduce aminte pietonilor că trebuie să se asigure înainte de a începe traversarea. Citez iar din Codul Rutier, art. 72, alin. 2 și 3:
"(2) Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.
"
   
   Ei bine, se înțelege foarte clar de aici: Pietoni, asigurați-vă înainte de traversare! Chiar dacă e zebră! Chiar dacă e verde! Șoferul ăla poate nu e atent, poate e băut sau obosit, poate i s-a fărâmat mașina sau poate e polei și nu poate să frâneze. Mi s-a întâmplat să merg pe Calea Rahova în dreptul străzii Bârcă. Nu era încă semaforizată trecerea aia de pietoni. Pe jos era polei, eu eram la 30 de metri de trecere. Un idiot se aruncă pe trecere arătându-mi indicatorul...
   
   Ăsta-i mesajul care ar trebui transmis de către televiziuni prin moderatori, prezentatori sau invitații acestora. Eu așa am fost învățat de bunici, părinți, ba chiar și la grădiniță și la școală cândva prin anii 80.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu
loading...

Follow by Email